Problem z głośnikami (gwizdkami) w drzwiach tylnych

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ssiola88
    Classic
    • 2013
    • 11

eaglemirek,
    Szamani w TV przepowiadają, że weekend ma być bardzo fajny.
  • KAMA_PL
    Ambiente
    • 2012
    • 109

Witam.

Mam ostatnio problem z głośnikami (gwizdkami) w drzwiach tylnych w Octavii Combi. Jest to auto z 2003 roku, wersja Elegance. Na pokładzie mam 8 głośników w tym 2 co odmawiają posłuszeństwa. Czy mieliście takie przypadki?
    Radio firmy NaviHeaven NA 4095 (firma "krzok" jak tam kto woli ale w poprzednim samochodzie sprawowało się wyśmienicie tzn. Laguna IphII). Posiada ono wzmacniacz Mosfett 4x60W. Nie miałem problemów takich do tej pory. Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Wyjmowałem te głośniczki, czyściłem styki ale nic z tego. Może gdzieś jest jakiś bezpiecznik od tych głośników?

Proszę o poradę koledzy.
    Renault Laguna HB IphII 2000 1.8 16V 120KM F4P / PB + LPG -> Skoda Octavia Combi I FL ELEGANCE 2002 1.8T 150KM AUM / PB

Komentarz

• ROBAL_26
      RS
      • 2010
      • 2320
      • Octavia I combi (1U5)
      • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

KAMA_PL, dobrze by było sprawdzić miernikiem czy do gwizdków dochodzi jakieś napięcie, sprawdź wiązkę w gumowym przejściu bo z tyłu lubią pękać przewody przy samej wtyczce.ok

pozdro
      Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• KAMA_PL
        Ambiente
        • 2012
        • 109

Dziękuję bardzo za podpowiedź. W najbliższym wolnym czasie posprawdzam to wszystko.
        Dam odpowiedź.

Sprawdziłem te głośniki - okazało się że są spalone. Ale jakim cudem dwa na raz. Mimo że ostatnio jeden głośniczek wymieniałem. Czy przyczyną może być radio? Ale dlaczego innych głośników nie popaliło tylko te?
        Renault Laguna HB IphII 2000 1.8 16V 120KM F4P / PB + LPG -> Skoda Octavia Combi I FL ELEGANCE 2002 1.8T 150KM AUM / PB

Komentarz

• Silut
          Ambiente
          • 2011
          • 154
          • Superb II combi (3T5)

Nie mogę obczaić na jakiej końcówce mocy jest to radio ale gdyby padła to nie grało by wcale.
          Wtedy mogło by uszkodzić głośniki. Słuchałeś głośno muzyki , może robiłeś jaki test częstotliwościami?

Komentarz

one to sie chyba lubia parami palic umnie tak samo bylo, ale strata nie duza bo te fabryczne sa gowno warte, a jak ktos chce tanie wsadzic to kosztuja 20 dychy i graja lepiej niz fabryczne wiec w sumie strata nie duza. albo mozesz jakies lepsze wsadzic jak je tam potrzebujesz.

Komentarz

• KAMA_PL
              Ambiente
              • 2012
              • 109

Maksymalnie słucham na 3/4 mocy i nie uruchamiam radia na wysokiej głośności. Dziwne to dla mnie jak cholerka. Może racja aby zainwestować w inne niż te fabryczne skoro i kolega miał przypadek że dwa naraz też mu się spaliły. Znajomy proponuje mi jakieś Peiyng-i wraz ze zwrotmicami w komplecie za 50. Średnica by pasowała nawet jak przymierzaliśmy. A wiecie panowie jakie głośniczki pasują w te slociki? Co polecacie? Bo z tego co widzę ciężko jest wsadzić tam głośnik bez zdejmowania boczków.

Komentarz

nie musisz wyciagac boczkow chyba ze pod zwrotnice, ale same gwizdki wsadzisz chociaz jest to dosc niewygodne, jakbys chcial jakies wieksze to jedynie moze byc jakas przerobka potrzebna tego miejsca, ale szkoda zachodu. Ja z braku laku wsadzilem jakies zwykle cykacze za 20 zl i nawet one graja lepiej niz fabryczne, podeszly pod fabryczne miejsca. Ogolnie lepiej zainwestowac w przednie porzadne, ale ja kupilem niby na chwile jakies tanie w tyl i poki co tak jezdze. co do marki jak nie masz wymagan to pewnie takie peyngi ze zwrotnica Ci wystarcza.
                ps. u mnie najpierw poszedl tyl, niedlugo potem przod sie spalil :diabelski_usmiech

Komentarz

• KAMA_PL
                  Ambiente
                  • 2012
                  • 109

U mnie na przodzie już prawy cykacz zaczyna "chrząkać". Porażka to nagłośnienie. :cry: Pomorduję się z tym, włożę parę złotówek teraz. Bo dobijające to jest. :diabelski_usmiech
                  Dziękuję bardzo Panowie za waszą pomoc w tym temacie.

Pozdrawiam.

Komentarz

no jest kupa w octavi co do naglosnienia, dlatego pierwsze co to zrobilem skrzynke i wlozylem niskotonowy glosnik, pozniej zmienilem cykacze i do przednich drzwi wlozylem inne glosniki i da sie przezyc, napewno to lepsze niz seria. Jakbym mial czas to pobawil bym sie w wygluszanie itp., ale sa wazniejsze rzeczy.

Komentarz

• buska3
                      Classic
                      • 2012
                      • 14

Było bardzo tego na forum, znajdziesz na pewno przez szukajkę, po pierwsze to wygłuszyć przednie drzwi, ja tak zrobiłem i wsadziłem cykacze HERTZ DT 16

oraz zmieniłem 165 w przodzie na HELIX - y dark blue DB 62.1

(bo magnez nie za duży i nie trza ciąć prowadnicy od szyby i ma ochronny plastik na magnesy, oczywiście daszek jest zrobiony by woda bezpośrednio nie padała na głośnik), fajnie graj bez wzmacniacza pod radio (sony 4 x 50), zestaw te to zestaw odseparowany czyli każdy głośnik ma także u mnie zwrotnice.
                      Tył także zieniem, cykacze na HERTZ takie jak w przodzie mam plus ze mam combi tylne głośniki 4x6 - ale o tylko dla spokoju bo mało ich słychać.
                      Radze tak jak inni zrobić przód, a potem według uznania tył, tuba, wzmacniacz itd.

Komentarz

• dominik9420
                        L&K
                        • 2012
                        • 1136

Łoooo Panie.... szkoda pieniędzy na te DT-16
                        Już lepiej jakieś Peyingi grają za 40zł.
                        buska3, Widzę , że konfiguracja z przodu ta sama co u mnie.
                        Ale jak Ty to zrobiłeś, ze nic nie przerabiałeś pod te Helix-y to nie wiem... u mnie bez piłowania się nie obyło, a zmieniałem i dystanse....
                        Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                        Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                        Pozdrawiam i Szerokości!
                        Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                        http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• buska3
                          Classic
                          • 2012
                          • 14

Oczywiście, że dystanse są z MDM, oraz wokoło nich jest mata, efekt niezły jak na maty BOLL - są nimi wygłuszone wszystkie drzwi, z przodu i z tyłu (z tyły i tak już poleciała folia) i dodatkowo w środku przednich drzwi (trochę gimnastyki, i zadrapań). Ale nie trza było piłować u mnie prowadnicy aby Helix-y te co napisałem wsadzić, wlazło gładko i bezproblemowo. A na cykacze namówił mnie znajomy i jak na razie dają rade .
                          Teraz myślę nad basikiem ale w bagażniku i się zastanawiam nad czymś takim bo nie chce zbyt miejsca by zajmowało.
                          FBskod02 Skoda Octavia 1 Wagon Fit Box subwoofer enclosure Fit box subwoofer enclosure is a perfect way to improve bass in the car. By matching

Oczywiście sub pod wzmacniacz.

Komentarz

Pracuję...